
עורך דין נזיקין
אחריות בנזיקין היא אחריות משפטית ופקודת הנזיקין היא הוראת חוק מרכזית בדיני הנזיקין המגדירה את היקף אחריות המזיק ואת היקף הפיצוי עבור הנפגע (הניזוק). פקודת הנזיקין אף עוסקת בעוולות המהוות מסגרת משפטית אשר דנה בקביעת החבות בנזיקין. אנו נתאר במאמר זה אילו סוגי עוולות קיימות? האם הפיצוי הוא כספי בלבד? מה תפקיד עורך דין הנזיקין ואיך הוא יכול לסייע לך? צוות הכריש יעשה לכם סדר.
מהי פקודת הנזיקין?
פקודת הנזיקין (נוסח חדש), תשכ”ח-1968, היא דבר החקיקה המרכזי במערכת דיני הנזיקין בישראל, המשמש כבסיס דין הנזיקין ומסדיר את יסודותיו. בפקודה מפורטות סוגי העוולות (התנהגויות המוגדרות ככאלו שניתן לתבוע פיצוי בגללן) השונות. העוולות הנזיקיות בפקודה נחלקות לשני סוגים: עוולות מסגרת ועוולות ספציפיות. על-מנת שהתנהגות מסוימת תחשב כעוולה, ותקיים חבות בנזיקין, עליה לעמוד בכללי אחת מהעוולות. חשוב להדגיש כי על-אף היותה של הפקודה דבר חקיקה מרכזי ביותר בתחום דיני הנזיקין בישראל, ישנם דברי חקיקה נוספים המסדירים עוולות נזיקיות אחרות ותחומים אחרים בדיני הנזיקין.
אילו סוגי עוולות קיימות?
עוולה משמעותה היא עבירת נזיקין או עבירה נזיקית המופיעה בפקודות . ישנן שני סוגי עוולות, עוולות פנים ועוולות חוץ. יש עוולות המחייבות כוונה ויש עוולות אשר לא מחייבות כוונה. עוולות פנים - מופיעות בפקודה בעוד עוולות חוץ - הן מחוץ לפקודה.
דוגמאות לעוולות חוץ הן למשל: חוק איסור לשון הרע, חוק הגנת הפרטיות, חוק עוולות מסחריות. איך אנו קוראים להן? “עוולות פרטיקולאריות (מסוימות, הן עוולות המטפלות בדבר מסוים כמו לשון הרע, להבדיל מעוולות המסגרת שמטפלות בדברים שונים)”. יש לנו הרבה הוראות נזיקיות-חיצוניות, שבדרך-כלל שואבים את מהותם ואת גדרי הפעלתם מאותה פקודת אב - פקודת הנזיקין. התנהגות מסוימת בחוקים שלכאורה רחוקים מתחום הנזיקין מחייבת מתן פיצויים לנפגע היות ויש בה עוולה נזיקית, חוקים כמו: מניעת הטרדה מינית, חוק ההגבלים העסקיים, חוק הגנת הצרכן ועוד.
תחומי עיסוק עורך דין נזיקין
עורך דין נזיקין יעשה כל מה שנדרש על מנת להשיג לכם פיצוי מירבי בגין נזק אשר נגרם לכם בעבר, בהווה או נזק עתידי אשר עלול להיגרם לכם כתוצאה מתאונה. עורך הדין ייצג אתכם מול הביטוח הלאומי ומול חברות הביטוח השונות וכן מול כל גוף פרטי או ציבורי אותו אתם תובעים או המעסיק שלכם. עורך הדין ייצג אתכם, בין היתר בתחומים הבאים:
- תביעת נזיקין
- תאונת עבודה
- נזקי גוף
- רופא תעסוקתי
- אובדן כושר עבודה ביטוח לאומי
- קצבת נכות מהביטוח הלאומי
- דמי פגיעה
- תקנה 15
- תקנה 18
- ועדה רפואית ביטוח לאומי
- מחלקת מקצוע
מהי תביעת נזיקין?
תביעה נזיקית צריכה להיות מעוגנת בפקודת הנזיקין והיא מחייבת גם אדם וגם ישות משפטית, האם חברה יכולה לחוב בנזיקין? כן. מה עם המדינה? גם כן. חבות המדינה בנזיקין מצוייה בהוראות ספציפיות בנושא הנזיקין. הסעד בדיני נזיקין הינו כסף או פיצויים כיוון שבדיני נזיקין מחפשים לשפות על נזק, לפיכך, הסעד העיקרי הוא פיצויים » קרא עוד על תביעת נזיקין
רק כסף? וודאי שלא
בדיני נזיקין ישנם סוגים שונים של סעדים ובין היתר סעדים הצהרתיים, אבל כשהסעד העיקרי עוסק בפיצויים. עורך דין נזיקין מטפל בתביעות בגין נזק אשר נגרם לתובע על ידי התרשלות של אדם אחר או גופים (פרטיים, ציבוריים וממשלתיים) וגרמו לנזק לרכושו של התובע או לגופו. תביעות נזיקין כוללת רשלנות רפואית, תאונות דרכים, תאונת עבודה, תקיפה אלימה, לשון הרע ועוד. עורך דין נזיקין מייצג גם את התובע שנגרם לו נזק כתוצאה מתאונה או רשלנות וגם את הנתבע כמו: מעסיק, קבלן, אדם פרטי ועוד. עורך דין נזיקין מומחה בתביעות של נזקי רכוש או גוף כנגד חברות ביטוח שונות, משרדים ממשלתיים כמו המוסד לביטוח לאומי, משרד הביטחון.
מדוע חשוב ייצוג עו”ד בתביעת נזיקין?
מטרת תביעת הנזיקין היא להשיג את הפיצוי על הנזק שנגרם לתובע. כלומר השבת המצב לקדמותו עד כמה שניתן (בכסף). על מנת להשיג את הפיצוי צריך שיהיה נזק: גוף, רכוש, מוניטין וכו’. אם אין נזק אין עילת תביעה, ולאחר מכן יש להוכיח קשר סיבתי בין הפגיעה לנזק, האדם חייב לשלם על הנזק שהוא גרם. קשר סיבתי בנזיקין לפעמים הוא מאוד פשוט ולפעמים הוא מאוד מסובך, לכן תפקיד העורך דין הוא להוכיח את הקשר הסיבתי ואת הפרת החובה שבדין – קודם כל צריך להראות: הפרה, אח”כ חובה ואותה חובה היא צריכה להיות בדין. ישנם שלושה תנאים מצטברים:
- מעשה המוגדר כעוולה
- נזק
- הוכחת קשר סיבתי. יש לנו מעשה שצריך לעשות, או מעשה שצריך לא לעשות (מעשה שצריך להימנע ממנו)
עורך דין בודק מה היה המצב לפני האירוע הנזיקי ומה המצב מיד לאחר האירוע הנזיקי - את ההפרש בין המצבים המזיק צריך לשלם. אחד מתפקידיו של עורך דין הנזיקין הוא למקסם את סכום הפיצוי אשר ישולם לתובע. בתביעות נזיקין ישנם מקרים שעל אף דמיון רב במהותם, יכול להיות שנפגע אחד יקבל סכום פיצוי גבוה מאוד ונפגע אחר מקבל הרבה פחות ולעיתים אף כלום על אותה העבירה - הסיבה לכך נעוצה בעובדה במספר הגורמים אשר מהם מורכבת התביעה ואחד מהמרכיבים הראשיים בהליך הוא הוכחת הקשר הסיבתי בין התנהגותו של הנתבע לבין הנזק שנגרם לתובע.
לעו”ד ידע נרחב בדיני נזיקין
עו”ד בתחום נזיקין חייב להיות בעל ידע נרחב בדיני נזיקין על מנת לגרום למיצוי כל זכויותיו של נפגע גם בתביעות ביטוח ותביעות למוסד לביטוח לאומי כמו:
- פציעה
- פגיעה או מחלה שיש בהם זכויות כספיות ורפואיות
עורך דין בתחום מטפל בתביעות נזיקין של לקוח בגין נזק גוף בעקבות פציעה בתאונת דרכים, נזקי רכוש בגין נזק לרכב שעבר תאונה, תביעה למוסד לביטוח לאומי עבור ימי מחלה ו/או נכות שנגרמו לו בתאונה, תביעות לביטוח עבור פוליסת תאונות אישיות, פנסיית נכות זמנית ועוד.
עו”ד נזיקין לתביעות נגד רשויות
ישנם מקרים רבים בהם התביעות קשורות אחת בשנייה וכן משליכות זו על גבי זו. קבלת יעוץ משפטי לפני הגשת תביעה הכרחית ונחוצה מאוד לנפגע היות וישנם הרבה מקרים בהם לאחר בדיקה מקצועית מעמיקה על ידי עורך דין נזיקין מתגלה כי אין טעם להגיש תביעה. מדוע זה המצב? לעיתים גובה הפיצויים לא מצדיק את הטרחה שתידרש בתיק או שהסיכוי ההצלחה בתביעה הוא נמוך. ישנם תובעים המעדיפים להגיש תביעה המבוססת על ייצוג עצמי, ומסתכנים לא רק באי זכייה, אלא לעיתים גם בתשלום הוצאות משפטיות לצד הנתבע. אין ספק כי בתחום הנזיקין אתם חייבים עורך דין כריש, עורך דין נזיקין מנוסה, מומחה אשר יכוון אותך נכון, יוביל אותך להצלחה מקסימלית מבחינה משפטית עד לניצול כלל זכויותיך וקבלת פיצויים הולמים.
אודות כותב המאמר
מאמר זה נכתב על ידי עו”ד רון ששון מומחה לדיני נזיקין. המאמר נערך על ידי צוות אתר הכריש ומובא כמידע ושרות לגולש ובשום אופן אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי בהתאם לתקנון האתר.