
גרימת מוות ברשלנות בתאונת דרכים
תאונות דרכים קטלניות הינן תופעה קשה אשר פוגעת בחיי אדם וגובה קורבנות רבים. בתי המשפט עמדו לא פעם על התוצאות הקשות של תאונות הדרכים, על הצורך והחשיבות הרבה במיגור תאונות דרכים וכן על העמדה לדין בעבירת גרימת מוות ברשלנות בתאונת דרכים, כמו גם על החשיבות בהטלת עונש חמור ומרתיע בעבירות אלה. במאמר זה אנו נסביר מהי תאונת דרכים, מה העונש בגין ביצוע עבירת גרימת מוות ברשלנות בתאונת דרכים, נעמוד על ההבדל בין עבירת גרימת מוות ברשלנות לבין עבירת הריגה. וכן מה המשמעות של ניהול תיק בעבירה של גרימת מוות בתאונת דרכים וכפועל יוצא מכך את החשיבות של שכירת עורך דין תעבורה מומחה לניהול תיק מסוג זה.
תאונת דרכים קטלנית
תאונת דרכים קטלנית הינה תאונה אשר מקפחת חיי אדם, בשל אי עמידה בהוראות החוק בדבר נהיגה בטוחה אשר תאפשר לשמור על עוברי דרך, ביניהם ציבור הנהגים וציבור הולכי הרגל. תאונות דרכים קטלניות מביאות לא אחת לאובדן חיים ובמקרים רבים גורמות לנזק נפשי קשה בשל הצלקות שהן משאירות כמו גם לנזקים גופניים קשים לקורבנות התאונה וכן נזקים ברכוש. לא פעם עמדו על הסיבות לפגיעה העמוקה ולקטל בכבישים והגיעו למסקנה לפיה תאונות דרכים קטלניות נגרמות בשל אי כיבוד כללי הנהיגה הבסיסים וההבנה שיש למשמעות שלהם על שמירת הבטיחות בכבישים. אי כיבוד הכללים היא למעשה רשלנות של הנהג אשר יכולה להביא אותו להיות מואשם בעבירת גרם מוות ברשלנות בתאונת דרכים.
מהי עבירת גרימת מוות ברשלנות ?
סעיף 63 לפקודת התעבורה קובע עבירה ספציפית של גרימת מוות ברשלנות בתאונת דרכים, לפי לשון החוק :”הגורם למותו של אדם תוך שימוש ברכב”. ואולם, באשר ליסודות העבירה הסעיף מפנה לסעיף 304 לחוק העונשין אשר קובע “הגורם ברשלנות למותו של אדם…”. למעשה, בגין עבירה של גרימת מוות ברשלנות בתאונת דרכים, מענישים אדם אשר כלל לא היה מודע לכך שהתנהגותו סוטה מההתנהגות המצופה מאדם סביר, ובשל כך שלא הייתה לו כל בחירה באשר להתנהגותו הוא מואשם בעבירה של רשלנות שהיא עבירה פחותה יותר. רשלנות למעשה היא חוסר המודעות של האדם לטיב המעשה, לקיום הנסיבות ולאפשרות הגרימה לתוצאות המעשה, הנמנים עם פרטי העבירה שבוצעה לכאורה.
העונש על גרימת מוות ברשלנות בתאונת דרכים - העונש הקבוע בגין ביצוע עבירת גרם מוות ברשלנות בתאונת דרכים הינו מאסר לתקופה של עד שלוש שנים ולא פחות משישה חודשים. בנוסף, לעונש נלווה גם שלילת רישיון נהיגה לתקופה ארוכה, שלילה על תנאי וקנס כספי. ואולם, החוק קובע כי בית המשפט רשאי, אם ראה כשהנסיבות מצדיקות זאת, שלא לפסוק מאסר מינימום כאמור מהטעמים שפורטו בפסק הדין. למעשה, לבית המשפט יש שיקול דעת בבואו לפסוק את העונש שיוטל על נאשם, משכך, לעורך דין גרימת מוות בתאונת דרכים, יש את היכולת להשפיע על שיקול דעתו של בית המשפט אם יטען את הטענות הנכונות שיכולות להכריע את הכף עבור הלקוח שלו. כך בין היתר, בית המשפט בוחן את נסיבות התאונה, הנזק שנגרם בעקבות התאונה, עברו התעבורתי של הנאשם, משמעות המאסר עבור הנאשם הספציפי והיכולת שלו להשתקם.
בין עבירת גרם מוות ברשלנות בתאונת דרכים לבין עבירת ההריגה - השוני העיקרי בין שתי העבירות טמון ביסוד הנפשי הנדרש לצורך הוכחת קיומה של כל עבירה. עבירת גרם מוות ברשלנות בתאונת דרכים נחשבת פחות חמורה וכפועל יוצא לכך העונש בצידה נמוך יותר. היסוד הנפשי הנדרש להוכחת עבירה זו, הינו רשלנות, קרי שבנסיבות המקרה אדם סביר היה צופה את התוצאה מקום שבו הנאשם עצמו לא צפה אותה. בשונה ממנה, עבירת ההריגה הינה חמורה יותר אשר העונש בצידה הינו 20 שנות מאסר. כאשר, היסוד הנפשי הנדרש להוכחת עבירת ההריגה הינו שהנאשם צפה את התוצאה, כלומר שהנאשם ידע שהתנהגותו יכולה לגרום לתוצאה של עבירת ההריגה.
הגבול בין הריגה לבין גרימת מוות
הגבול בין הריגה לבין גרימת מוות למעשה, קיים גבול דק בין עבירת ההריגה, קרי, הריגתו של אדם מתוך מחשבה פלילית מסוג פזיזות ברמה של קלות דעת לבין גרימת מותו של אדם ברשלנות המצריכה הוכחת יסוד נפשי של “חוסר מודעות”. כך למשל, במקרה בו הנהג גרם לתאונת דרכים קטלנית עת שעבר בצומת כאשר הרמזור אדום, ניתן לומר שהוא יכול היה לצפות את התאונה, שכן הנאשם היה מודע לכך שהוא עובר באדום ויש סיכוי סביר שיפגע בעובר דרך ולכן מוצדק להעמיד אותו לדין בעבירה של הריגה. כמו כן, במצב בו נהג נוסע כשהוא תחת השפעת אלכוהול או סמים, הוא מודע לאפשרות השפעתם על שיקול דעתו וכן להתארכות תגובתו במצבים מסוימים ולכן ניתן לומר הוא יכול לצפות את חוסר היכולת שלו להתרכז בנהיגה וכפועל נגזר לאפשרות קרות התוצאה.
בשל הגבול הדק בין שתי העבירות דנן, ייצוג על ידי עורך דין תאונת דרכים קטלנית, אשר ידע לטעון את הטענות הנכונות, שיש בהן כדי להשפיע על הראיות בתיק כמו גם על חומרתו, יכול בהכרח להביא לשינוי סעיף הענישה מעבירת הריגה לעבירת גרימת מוות ברשלנות ובכך להביא לענישה שונה מזו שהייתה מוטלת על הנאשם אילו לא היה מיוצג.
עורך דין תעבורה לגרימת מוות ברשלנות
בתיקי גרם מוות ברשלנות עד התביעה המרכזי עמו עורך דין יצטרך “להתמודד” הינו בוחן התנועה. בוחן זה יבחן את זירת התאונה ואת מצב כלי הרכב כמו גם את עוברי הדרך שלקחו חלק בתאונה ויתן את חוות דעתו באשר לאופן גרימת התאונה ושאלת האשם. לעורך הדין תאונה קטלנית יש את הניסיון, הידע והכלים כדי להעריך האם התיק הספציפי הוא תיק של ניהול, קרי, תיק שיש מקום לדון בראיות ולנסות לסתור אותן בבית המשפט.
ניהול נכון של התיק - מלאכת ניהול תיק של גרם מוות ברשלנות לא פשוטה כלל, בתיק זה מחד גיסא קופחו חיי אדם ומאידך גיסא עומד נאשם נורמטיבי (אדם רגיל מן הישוב ולא עבריין). לכן על עורך הדין ל”העריך” מראש את סיכויי ההצלחה בתיק זה כמו גם את אופן ניהולו, באשר לשאלה מי יהיו עדי ההגנה וכן את האסטרטגיה הנכונה לתיק. עורך דין תאונה קטלנית ידע האם נכון להביא את הדיון בתיק בפני בית המשפט או שמא מדובר בתיק שדווקא משא ומתן עם התביעה בנוגע לענישה הצפויה יכול לסייע לנאשם אותו הוא מייצג.
עו”ד גרימת מוות ברשלנות - חשוב שכבר בשלב הראשוני בו הייתם מעורבים בתאונה קטלנית להתייעץ עם עורך דין תעבורה מנוסה, מכיוון ובתיקים מסוג זה המשטרה מתחילה לאסוף ראיות וכבר במהלך איסוף הראיות היא עורכת תשאולים בזירה עצמה. לכן, חשוב להבין מהו המעמד שלכם, אם אתם חשודים בביצוע עבירה שגרמה לתאונת דרכים בה קופחו חיי אדם, עליכם להבין כי לכל גרסה אשר תתועד על ידי השוטר יכולה להיות השפעה על המשך ההליך נגדכם, לרבות עצם ההחלטה האם להעמיד אתכם לדין בגין עבירת הריגה או עבירת גרימת מוות ברשלנות בתאונת דרכים ולהחלטה זו יש חשיבות רבה (עד 3 שנים או עד 20 שנה בגין הריגה!). עורך דין כריש, מומחה לעבירת גרימת מוות ברשלנות תאונת דרכים, ידע להסביר לכם את זכויותיכם ולעזור לכם בטרם תתועד הגרסה שלכם לאירוע. בהמשך עורך הדין יוכל לסייע לכם בניהול המשא ומתן מול התביעה או אל מול הפרקליטות בנוגע לאישום המיוחס לכם וכן העבירה שיוחסה לכם בכתב האישום וכנגזרת מכך גם על הענישה שתושת עליכם בנסיבות העניין.