banner
כמה זה יעלה לי?

עורך דין פשיטת רגל כריש מלווה אותך כחייב בבית המשפט החל מעריכת הבקשה לצו כינוס נכסים ועד למתן צו הפטר. ערכנו עבורך סקר מקיף בקרב עורכי דין פשיטת רגל כרישים, בדקנו עלויות ושיטות תמחור שכר טרחה. להלן מחירים נבחרים:

ייעוץ עו"ד פשיטת רגל 200-500 ש"ח
פתיחת תיק פשיטת רגל 1600 ש"ח
ייצוג לזוכה החל מ-5400 ש"ח + 7.5%
ייצוג לחייב החל מ-5400 ש"ח + 2.5%

פשיטת רגל - לצאת לדרך חדשה

כמה זה יעלה לי?

עורך דין פשיטת רגל כריש מלווה אותך כחייב בבית המשפט החל מעריכת הבקשה לצו כינוס נכסים ועד למתן צו הפטר. ערכנו עבורך סקר מקיף בקרב עורכי דין פשיטת רגל כרישים, בדקנו עלויות ושיטות תמחור שכר טרחה. להלן מחירים נבחרים:

ייעוץ עו"ד פשיטת רגל 200-500 ש"ח
פתיחת תיק פשיטת רגל 1600 ש"ח
ייצוג לזוכה החל מ-5400 ש"ח + 7.5%
ייצוג לחייב החל מ-5400 ש"ח + 2.5%

תחום פשיטת רגל עבר שינויים רבים בשנים האחרונות (רפורמה גדולה שחלה בחודש ספטמבר 2019), כאלה שנועדו לשקם את החייב, להסדיר את החובות שלו ובסוף התהליך לקבל הפטר ולהחזירו למעגל העבודה ללא חובות. חייבים שיש להם חובות כבדים ומוטלים עליהם סנקציות ומגבלות על ידי נושים שונים ואינם יכולים לפרוע את חובם ניגשים להליך של פשיטת רגל (חדלות פירעון ושיקום כלכלי).

פשיטת רגל הינו הליך של חדלות פירעון החל על חייב יחיד להבדיל מחברה שתעבור הליך דומה של פירוק והבראה. הליכי פשיטת רגל עשויים להיות ביוזמת החייב מצד אחד אך גם ביוזמת הנושה או הנושים. למרות השינויים בתחום פשיטת הרגל מדובר בתחום מורכב וסבוך, ומחייב את עורך הדין המייעץ, יכולת יצירתית רבה בכדי להביא את החייב לשיקום ולהגיע למצב אופטימלי של תשלום חובות.

במאמר זה תוכלו להבין מהם התהליכים הכרוכים בפשיטת רגל ביוזמת החייב וכן ביוזמת הנושה, ומדוע חשוב כבר בשלבים הראשונים להיוועץ בעורך דין כריש מומחה לתהליכים הסבוכים של פשיטת הרגל.

בקשה לפשיטת רגל על ידי החייב

חייב אשר חובותיו גדלו לסכום הגבוה מ- 17,514 ש”ח רשאי להגיש בקשה לפשיטת רגל. הליך פשיטת הרגל לחייב נועד בשביל לבנות לו תכנית פירעון חוב (מלא או חלקי) בהתאם ליכולתו הכלכלית. בתום ההליך החייב מקבל הפטר שמשמעותו היא פתיחת דף כלכלי חדש בחייו. אם הנך מוגדר כחייב מוגבל באמצעים על ידי ההוצאה לפועל, והינך עומד בתנאים שהוגדרו בחוק אתה יכול להגיש בקשה למתן צו הפטר בהוצאה לפועל וזאת לצורך מחיקת חובותיך. אבני דרך בתהליך פשיטת הרגל הם:

  1. הגשת בקשה לפשיטת רגל על ידי החייב
  2. מתן צו כינוס נכסים
  3. חקירת החייב על ידי המנהל המיוחד
  4. הגשת תביעת חוב על ידי הנושים
  5. דיון בבקשת פשיטת רגל
  6. הכרזת פשיטת רגל
  7. מימוש נכסי החייב
  8. קבלת הפטר סופי

בקשה לפשיטת רגל ע״י נושה

נושה יכול להגיש בקשה לפשיטת רגל כאשר הוא מרגיש שהוא עומד בפני חייב אשר נמצא בנקודה כלכלית שלא תאפשר לו לפרוע את חובו כלפי הנושה. במקרה זה הנושה זכאי להגיש דרך בית המשפט התראה לחייב - התראת פשיטת רגל. התראת פשיטת רגל מזהירה את החייב ומאפשרת לו לפעול בכל הדרכים החוקיות העומדות בפניו להיערך לתשלום החובות לנושה או להגיש התנגדות להתראה בתוך 7 ימים, זאת לפני שמוגשת נגדו בקשת פשיטת רגל. ככל והחייב נמנע מלפעול בהתאם להתראה, כלומר לשלם את חובותיו או להגיש לבית המשפט התנגדות מסודרת, יחל אל מול החייב הליך של פשיטת רגל דומה להליך המוגש על ידי החייב עצמו. עם הגשת הבקשה אבני דרך בתהליך פשיטת הרגל הם:

  1. התראת פשיטת רגל נגד החייב
  2. התנגדות חייב להתראת פשיטת רגל
  3. הגשת בקשה לפשיטת רגל
  4. התנגדות החייב לבקשת פשיטת רגל
  5. דיון בבקשה למתן צו כינוס נכסים
  6. חקירת החייב על ידי המנהל המיוחד
  7. הגשת תביעת חוב על ידי הנושים
  8. דיון בבקשת פשיטת רגל
  9. הכרזת פשיטת רגל
  10. מימוש נכסי החייב
  11. הגשת בקשה למתן הפטר
  12. קבלת הפטר סופי

עצור, עורך דין פשיטת רגל מומחה לפניך!

עורך דין פשיטת רגל יוביל אותך במשבר הכלכלי המשמעותי הזה. בחר נכון עורך דין עם שיניים, שיוביל אותך לדרך החדשה.

עצור, עורך דין פשיטת רגל מומחה לפניך!

עורך דין פשיטת רגל יוביל אותך במשבר הכלכלי המשמעותי הזה. בחר נכון עורך דין עם שיניים, שיוביל אותך לדרך החדשה.

צו כינוס נכסים ע״י בית המשפט

עם הגשת הבקשה לפשיטת רגל, באחריות בית המשפט להוציא צו כינוס נכסים לנכסי החייב. במקביל, בית המשפט ממנה מנהל מיוחד לכל הטיפול בתיק פשיטת הרגל של החייב. ברגע שבית המשפט מטיל על החייב צו כינוס, המשמעות היא כי החייב מתחייב לצו תשלומים חודשיים, הגשת דוח על מצבו הכלכלי. בדרך כלל להליך של צו כינוס נכסים ע״י בית המשפט נלווה גם צו עיכוב יציאה מהארץ.

חקירה כלכלית ע״י המנהל המיוחד

עם קבלת צו כינוס נכסים ומינוי מנהל מיוחד תתקיים חקירה כלכלית מעמיקה אודות החייב. החקירה מתבצעת בשל הצורך של המנהל המיוחד לגבש חוות דעת לבית המשפט על מצבו הכלכלי של החייב ויכולתו לעמוד בתשלומים במסגרת הליך פשיטת הרגל. מהחייב מצופה וחלה חובה לשתף פעולה במסגרת החקירה, כולל עמידה בלוחות הזמנים ומסירת מסמכים הנדרשים להשלמת החקירה. אי מסירת מסמכים כנדרש בחקירה, עשויה לגרור הוצאת צו בית משפט או ביטול החקירה והכרזה על חייב כפושט רגל.

הגשת תביעת חוב

הנושים נדרשים להגיש את תביעת החוב שלהם לכונס הרשמי לאחר מתן צו כינוס נכסים. מטרת הגשת התביעות היא להבין את גובה החוב ולסייע למנהל המיוחד מטעם בית המשפט להשלים את החקירה. את תביעות החוב יש להגיש עד 180 יום מהוצאת צו כינוס נכסים לחייב. תביעות המוגשות באיחור לא יזכו בדיבידנד, החלק היחסי לו זכאי הנושה בפשיטת רגל של חייב - הליך המכונה כאמור בשם: חדלות פירעון ושיקום כלכלי.

דיון בבקשת פשיטת רגל

במסגרת הדיון בבית המשפט בהליך פשיטת רגל ביוזמת החייב, תגיע הבקשה לפתחו של בית המשפט. ישנן מספר אפשרויות בהן עשוי לפעול בית המשפט, מחד הוא יכול לסרב לבקשה או לקבל אותה, להכריז על החייב כפושט רגל, ולהעניק לו הפטר. יובהר כי מתן הפטר על ידי בית המשפט מותנה בביצוע תכנית הפירעון אותה מתווה המנהל המיוחד לפירעון החובות של חייב.

הכרזת פשיטת רגל - ככל שבית המשפט מתרשם כי החייב עמד ויעמוד בתוכנית הפירעון שנבנתה לו, מכריז בית המשפט על החייב כפושט רגל. בית המשפט במסגרת ההכרזה יוציא צו פשיטת רגל וימנה נאמן לנכסי החייב. הנאמן לוקח אחריות מלאה על נכסיו של החייב.

מימוש נכסי החייב - מימוש נכסיו של החייב לטובת פירעון החובות מבוצע ע״י נאמן מטעם בית המשפט. עם מימוש הנכסים הנושים יהיו זכאים לדיבידנד ובכך יוכלו לקבל חלק מהחוב בחזרה. במידה והחייב לא ישתף פעולה עם הנאמן מטעם בית המשפט עלול הנאמן להמליץ על ביטול ההליך או על ביטול ההפטר אם כבר ניתן לחייב.

קבלת הפטר - קבלת הפטר היא למעשה הגנה מפני תביעות נושים. עם מימוש הנכסים של החייב על ידי הנאמן, ולעיתים במקביל לפעולה זו, בית המשפט יוציא צו הפטר. הפטר ניתן על ידי בית המשפט לבקשתו של החייב בפשיטת רגל והוא כשמו כן הוא, פוטר את החייב מכל חוב שנתבע בפשיטת הרגל בעבר או בעתיד. הפטר הוא הגנה מפני רוב תביעות החוב (הפטר אינו חל על מזונות למשל) והוא משמש כהגנה על החייב.

הגבלות של פושט רגל בחשבון הבנק והאשראי

בהתאם לפקודת פשיטת רגל, הכרזה על פשיטת רגל מטילה על החייב הגבלות נוספות מעבר למה שכבר הוטל עליו עם מתן צו כינוס נכסים. כמו למשל:

  1. הגבלת ניהול חשבון בנק - פושט רגל הוא לקוח מוגבל מיוחד והוא אף אינו רשאי למשוך שיקים.
  2. הגבלה על שימוש בכרטיסי חיוב - פושט רגל אינו יכול להשתמש בכרטיס אשראי, דביט, נטען, השימוש מותנה רק באישור בכתב מהנאמן.

נאמן מטעם בית המשפט רשאי להפסיק את השימוש בכרטיס החיוב, היה והנאמן מאפשר לחוזה כרטיס החיוב להמשיך ולהתקיים עליו להודיע על כך לכונס הרשמי אשר יכול בעצמו לסיים את החוזה. יובהר כי הבנק אינו רשאי לסרב בצורה בלתי סבירה לתת לחייב כרטיס חיוב. הגבלה זאת ניתנת להסרה במידה ובמסגרת תכנית הפירעון החייב עמד ב- 50 אחוז מהתשלום שנקבע לו.

ישנן גם הגבלות של פושט רגל במעורבות בתאגיד. אסור לחייב להקים תאגיד או לשמש כבעל עניין בתאגיד בצורה עקיפה או ישירה, במידה והחייב ירצה להקים או להיות בעל עניין בתאגיד עליו לבקש רשות מהנאמן או מבית המשפט. הסרת הגבלה זו תינתן במסגרת אישור תכנית הפירעון.

איך מבטלים את ההגבלות?

ביטול הכרזה על פשיטת רגל - ביטול על הכרזת פשיטת רגל לפי סעיף 55 לפקודת פשיטת רגל מתקיים במצבים הבאים :

  1. בית המשפט החליט על פי שיקול דעתו שהחייב לא צריך להיות פושט רגל.
  2. החובות שולמו.
  3. החייב התנהל בחוסר תום לב, וניצל לרעה את הליכי פשיטת הרגל.
  4. הוגשה בקשה לביטול הכרזת פשיטת הרגל.

ביטול הגבלות לפושט רגל - ביטול כל ההגבלות הנ”ל יחול בהתאם לנסיבות הבאות: מתן צו הפטר לחייב, בוטלה ההכרזה על פשיטת רגל, בוטל צו כינוס הנכסים שהוטל על החייב. בית המשפט יוכל לבטל את כל ההגבלות או את חלקן עוד לפני קיום הנסיבות מבטלות בהתאם לנסיבות הבאות:

  1. לפי שיקולים מיוחדים שיפורטו על ידי בית המשפט.
  2. אושרה הצעת פשרה או הסדר תשלומים בין החייב לנושיו.

ערעור על פשיטת רגל

ערעור על מתן צו פשיטת רגל (חדלות פירעון ושיקום כלכלי) ניתן להגיש תוך 45 יום לבית המשפט העליון. לפי סעיף 55 לפקודת פשיטת הרגל ביטול הכרזה על פשיטת הרגל לא יפגע בתוקפם של מכירת הנכסים והעברתם או תשלום כשורה לנושים או בתקפו של מעשה לשם כך, שביצעו הכונס הרשמי, הנאמן, בית המשפט או אדם אחר מכוחם במסגרת הליכי פשיטת הרגל. אולם על פי החוק, נכסי החייב יוקנו לאדם שימנה בית המשפט, ואם לא מינה בית המשפט, אזי הם יחזרו להיות קניינו של החייב כמידת זכותו או זיקתו בהם ובכפוף לתנאים שימצא בית המשפט לקבוע בצו.

ליווי בהליך של פשיטת רגל ע״י עו״ד מנוסה

תחום פשיטת רגל עבר שינויים רבים בשנים האחרונות שנועדו לשקם את החייב ולהחזירו למעגל העבודה ללא חובות. תחום זה הינו מורכב וסבוך ולכן דורש מעורך הדין יכולת יצירתית רבה בכדי להביא את החייב למצב של שיקום כלכלי וכמובן ללא חובות. ישנה חשיבות רבה בתחילת ההליך להכין את הבקשה בצורה יסודית ולתשומת לב לפרטים הקטנים ביותר בבקשה.

פזיזות בהכנת הבקשה עלולה לגרום להשלכות הרסניות בהמשך הדרך בחקירה אצל המנהל המיוחד עד למצב של ביטול התיק. בחירת אסטרטגיה משפטית נכונה וחכמה על ידי עורך הדין תוביל לבניית תיק חזק של פשיטת הרגל. על עורך הדין להבין את סיפור ההסתבכות הכלכלית של החייב ולבצע עבודת תחקיר מעמיקה בשלב הכנת התיק וזאת בכדי לייצג את החייב בצורה הטובה ביותר מול בית המשפט, כונס הנכסים ו/או המנהל המיוחד.

טיפול נכון בהליכים מורכבים של פשיטת רגל, והגעה לפשרות והסדרים חייב להיעשות על ידי עורך דין אשר מנוסה בתחום וילווה את החייב מרגע הגשת הבקשה לבית המשפט ולכונס הנכסים, דרך ההליכים המשפטיים תוך כדי נחישות ואסרטיביות בהתנהלות מול הנושים. כל זאת על מנת להגיע למחיקת החובות, קבלת הפטר וסגירת כל התיקים בהוצאה לפועל.

אודות כותב המאמר

מאמר זה נכתב על ידי עורך דין רון ששון, מומחה לפשיטת רגל. המאמר נערך על ידי צוות אתר הכריש ומובא כמידע וכשרות לגולש ובשום אופן אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי בהתאם לתקנון האתר.