
עורך דין תעבורה
עורך דין המתמחה בדיני תעבורה מתמחה בלא מעט הליכים, החל משימוע לפני פסילת רישיון, טיפול בכתבי אישום המוגשים נגד נהגים המעורבים בתאונות דרכים, נהיגה בשכרות, עבירות תנועה (מהירות מופרזת, מעבר באור אדום וכדומה), ערעורים ועוד. במאמר זה נסקור מתי רצוי לפנות לעורך דין תעבורה ומהם תחומי ההתמחות השונים בהם עוסק עורך דין תעבורה תוך מתן מידע מפורט על כל אחד מהתחומים. בהמשך תוכלו גם להתרשם ממקרים אמיתיים אשר התערבות עורך דין תעבורה סייעה לסיום מוצלח של התיק. עוד תוכלו לקרוא על הזכויות המוקנות לכם לפני ההזמנה לחקירה בחשד לביצוע עבירת תעבורה. שילוב עורך דין תעבורה כריש עם ניסיון קריטי להשגת התוצאה ולכן חשוב לדעת איזה קריטריונים צריך לבדוק עוד לפני שתשכור עורך דין תעבורה.
מתי לפנות לעורך דין תעבורה?
עבירות תעבורה הינן שונות ומגוונות ולצד כל אחת מהן ענישה הנקבעת בהתאם לחומרתה. עם זאת, חשוב לדעת כי הענישה יכולה להשתנות בהתאם לראיות בתיק וכן בהתאם לנתונים האישיים של הנהג: גיל הנהג, וותק הנהג על הכביש, עבר תעבורתי, תעסוקה ונסיבות אישיות. לכן, על מנת להבין מה מתחם הענישה אשר צפוי לנהג בתיק מסוים יש תחילה להיוועץ בעורך דין תעבורה. משקיבלת קנס בעבירה חמורה, זומנת לחקירה בחשד לביצוע עבירת תעבורה וכן אם הוגש כנגדך כתב אישום כדאי להיוועץ עם עורך דין תעבורה כדי למצות את זכויותיך ועל מנת שחומר הראיות והנסיבות האישיות שלך יבואו לידי ביטוי בסוג הענישה הצפויה לך.
תחומי התמחות עורך דין תעבורה
עורך דין תעבורה מתמחה בשלל עבירות בתחום התעבורה, מכיר את החוקי המשפט בצורה עמוקה מאוד ובעיקר יכול לסייע לך בזיכוי ו/או הגעה לעונש מופחת במקרה של הגשת כתב אישום. תחומי העיסוק המרכזיים של עורך דין בתחום התעבורה הם:
- נהיגה בשכרות
- תאונות דרכים
- גרימת מוות ברשלנות בתאונת דרכים
- נהיגה במהירות מופרזת
- חציית רמזור אדום
- תאונת פגע וברח
- נהיגה בפסילה
- נהיגה עם טלפון
- נהיגה תחת השפעת סמים
- נהיגה ללא רישיון נהיגה
- נהיגה ללא ביטוח
- נהיגה ללא רישיון
- נהיגה ללא ביטוח
- ביטול פסילות מנהליות
נהיגה בשכרות - עבירת הנהיגה בשכרות הקבועה בסעיף 62 לפקודת התעבורה הינה אחת מהעבירות החמורות ביותר שדינה מאסר שנתיים או קנס. בנוסף, מקום בו הורשע אדם בעבירה זו, ניתן להטיל עליו שלילת רישיון נהיגה לתקופה שלא תפחת משנתיים.
חציית רמזור אדום - על פי תקנות התעבורה, עבירת אי ציות לרמזור אדום מתקיימת כאשר הרכב נכנס לצומת וחוצה אותה כאשר האור ברמזור הוא אדום מלא. החוק קובע כי העונש בצד העבירה יגרור קנס של עד 1,000 שקלים ועד 10 נקודות נהיגה הנלוות לעבירה. במקרים מסוימים, בית המשפט עשוי לשלול את רישיון הנהיגה לתקופה שונה. תפקידו של עורך דין תעבורה הוא להעריך את סיכויי הזיכוי או ההקלה בתיק, אשר תלויים בנסיבות המקרה בהתאמה לעונש העומד בצד העבירה וכן נסיבותיו האישיות של הנהג, דבר שיכול להמתיק את עונשו של זה ולכן מומלץ להסתייע בעורך דין תעבורה.
נהיגה במהירות מופרזת - עבירת תעבורה נפוצה ומסוכנת מאוד, בשל הסיכון הטמון בה לתאונות דרכים ולפגיעה בחיי אדם ולכן, קבע המחוקק ענישה מדורגת בתאם להפרה כאמור. עבירה זו גוררת אחריה, קנס מנהלי, נקודות נהיגה ובמקרים חריגים גם אישום פלילי. ולכן מומלץ להיוועץ בעורך דין תעבורה על מנת שיבחן את חומר הראיות בתיק ואת האפשרות להפחית באישום וכן בענישה הנלווית לו.
נהיגה תחת השפעת סמים - סעיף החוק העוסק בעבירת נהיגה תחת השפעת סמים הוא סעיף 62(3) לפקודת התעבורה. העונש הקבוע בצד העבירה הוא מאסר בן שנתיים או קנס. אילו יורשע הנאשם בעבירה זו ייפסל רישיונו לתקופה בת 24 חודשים.
מצלמות מהירות - מצלמה זו בוחנת את מהירות הנסיעה בה נהג אותו אדם בהתאם לכללים שבחוק. במצלמה סטטית יש לוודא את קבלת כל התמונות שהמצלמה צילמה, ולבדוק האם התמונות משקפות את העבירה המיוחסת לנהג. בנוסף, עורך דין תעבורה יבחן את חומר הראיות הרלוונטי, בין היתר את דו”ח הפעולה של השוטר וכן את תעודת עובד ציבור המעידה על תקינותו של המכשיר בבדיקת אכיפת מהירות. כאשר מדובר במד מהירות המופעל על ידי שוטר תנועה – עורך דין תעבורה ינסה לתקוף את מהימנות המכשיר, את אופן הפעלתו ביחס לכללים שנקבעו בחוק. לכן, היוועצות עם עורך דין תעבורה יכולה להביא להפחתת הקנס ובמצבים חריגים אף לביטול האישום.
נהיגה ללא רישיון - עבירה פלילית חמורה אשר ניתן להגיש בגינה כתב אישום, הצורך בהוכחתה מועט, שכן, כל שיש להראות זה שלנהג אין רישיון נהיגה בתוקף. בשל העובדה שקשה מאוד לסתור את הראייה, מומלץ להיוועץ עם עורך דין מיד עם הגשת כתב האישום. חשוב לציין כי הסנקציות בגינה משתנות ממקרה למקרה ונעות בין שלילה לבין שנתיים מאסר. היוועצות עם עורך דין תעבורה היא הדרך האידיאלית להמתיק את העונש. בנוסף, אם לנהיגה ללא רישיון נלווית גם עבירת תנועה, העונש יוחמר (ועל אחת כמה וכמה אם נגרם נזק לבני אדם ולרכוש).
נהיגה ללא ביטוח - עבירה אשר העונש בצידה הינו קנס כבד, צבירת נקודות נהיגה, שלילה מיידית של רישיון הנהיגה ולעיתים גם מאסר בפועל. אם נתפסתם נוהגים ללא ביטוח חובה, או חמור מכך אם הייתם מעורבים בתאונה עת נהגתם ללא ביטוח חובה תקף. אתם צריכים עורך דין.
ביטול פסילות מנהליות - כדי לבטל החלטה של קצין משטרה בדבר פסילה מנהלית של רישיון הנהיגה, ניתן להגיש ערר לבית המשפט לתעבורה. בסמכותו של בית המשפט להתערב בהחלטת הקצין, לקצר את תקופת הפסילה ובמקרים מסוימים אף לבטלה לחלוטין.
בקשות לחישוב פסילת רישיון - בקשות לחישוב פסילה המוגשות למשרד הרישוי. מטרת הבקשה הינה לחשב את תקופת הפסילה שתלויה בעיקרה בסעיף 42 לפקודת התעבורה. הסעיף קובע ככלל כי תקופת הפסילה מתחילה להיספר מיד לאחר גזר הדין אבל לא כך הדבר בכל המקרים. לכן, על מנת להגיש בקשה זו חשוב להיוועץ עם עורך דין תעבורה אשר ידע לנסח בקשה בהתאם לנסיבות המקרה הקונקרטי.
עקיפות מסוכנות - על פי תקנה 47 לתקנות התעבורה, ישנם כמה מצבים בהם עקיפה תהיה מסוכנת: ככלל עקיפה מימין אסורה, למעט חריגים המפורטים בחוק, עקיפה כאשר הדרך לא פנויה, עקיפה תוך חצייה של קו הפרדה רצוף, שדה הראייה מוגבל או חסום, בקרבת מעבר חציה, בסמוך לצומת או בתוך צומת ועקיפה בסמוך למסילת ברזל. רמות החומרה של עקיפות מסוכנות אלו משתנות ומבטאות את רמת הסיכון אשר טמונה בכל אחת מהן ומשפיעה על הענישה בגין ביצוען.
הפרעה לתנועה - עבירות הפרעה לתנועה כוללות מקרים שונים ומגוונים אשר בכל אחד מהם יש את הפוטנציאל להפריע לתנועת רציפה של רכבים והבטיחות בנהיגה בכביש. היות ועבירת הפרעה לתנועה נתונה ברוב המקרים לפרשנות, יש מרחב תמרון לעורך דין מנוסה
שימוש בטלפון נייד - תקנה 28 (א) לתקנות התעבורה קובעת כי לא יאחוז נהג בטלפון קבוע או נייד בזמן נהיגה. העונש על שימוש בטלפון נייד הינו קנס בגובה 1,000 ש”ח ועוד 8 נקודות נהיגה שעומדות לחובת הנהג לצד הקנס.
עבירות נהג חדש - הסטטוס “נהג חדש” ניתן לנהג שעבר מבחן נהיגה ומצוי בשנתיים הראשונות שלו ממועד קבלת רישיון הנהיגה. אם נהג חדש עובר על אחת מ- 12 עבירות שאותן קבע המחוקק (לדוגמא: נהיגה ללא רישיון מתאים, שימוש ברכב לביצוע עבירת מין, אי עצירה מול מסילת ברזל, השתתפות בתאונה שבה נפגע חלילה אדם, אי ציות לרמזור ועוד). עליו לבצע מבחן עיוני ו/או מבחן מעשי ו/או בדיקות רפואיות, הכל כתנאי הכרחי לחידוש רישיון הנהיגה המצוי ברשותו.
שיטת הניקוד
שיטת הניקוד היא אמצעי למעקב אחר עבירות תעבורה שביצעו נהגים. מטרות השיטה הינן: להוות גורם הרתעה לנהגים מלבצע עבירות תעבורה, לשמש מכשיר לזיהוי מורשעי תעבורה חוזרים, להגן על בטיחות עוברי דרך לרבות הנהגים עצמם. על פי הנקודות הרשומות לחובת הנהג, מוטלים עליו אמצעי תיקון כגון בדיקה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים, מבחן עיוני ומבחן מעשי (נהיגה מונעת) ובמקרים חריגים גם פסילת רישיון נהיגה.
הגעה להסדר טיעון
הסדר טיעון הינו הסכם בין רשויות התביעה, קרי, התביעה המשטרתית או הפרקליטות לבין הנאשם באמצעות עורך דינו. במסגרת הסדר הטיעון כאמור, ניתן להגיע לכל הסכמה, כדוגמת:
- תיקון סעיפי כתב האישום לסעיפים קלים יותר - במצב זה הנאשם הודה במסגרת הסדר טיעון בסעיף קל יותר מהסעיף המיוחס לו בכתב האישום.
- הסכמה לעניין העונש – הסכמה בין הצדדים לעונש קבוע וסגור, או הסדר חופשי לעונש, כאשר התביעה תגביל עצמה לעונש עד לגבול מסוים.
ניהול הוכחות בכל העבירות
דיוני הוכחות בתיקי תעבורה מתקיימים בבית המשפט לתעבורה. חשוב להבין כי דיני התעבורה נחשבים כחלק ממערכת המשפט הפלילי ולכן יש להכיר את דיני הראיות וסדרי הדין הפליליים. במהלך ניהול תיק הוכחות יטען עו״ד טענות עובדתיות ומשפטיות בנוגע לראיות בתיק, כאשר בסופן בית המשפט יקבע האם הנהג ביצע את העבירה המיוחסת לו או לאו. מדובר בהכרעה שיפוטית ולכן חובה להיערך לדיוני ההוכחות בכובד ראש וברצינות.
מחיקת נקודות נהיגה
ברגע שנהג ביצע עבירת תעבורה מסוימת שהעונש בצידה כולל נקודות, אין דרך למחוק את הנקודות. ואולם, פנייה לעורך דין תעבורה יכולה להביא לביטול הסנקציות באמצעות בקשה לביטול קנס או באמצעות בקשה להישפט אשר במסגרתה מתקיים דיון ובו עורך דין יכול לנסות לבטל את העונש ואת הנקודות הנלוות לו. עורך דין תעבורה יכול לטעון שהעבירה שבוצעה היא הפחותה מבין השתיים ובכך לחסוך נקודות נהיגה יקרות.
דוגמאות לתיקי תעבורה
- ת”פ 2721-0219 - נגד הנאשמת הוגש כתב אישום בגין נהיגה במהירות מופרזת של 164 קמ”ש במקום שבו המהירות המותרת הינה 90 קמ”ש. מכשיר האכיפה שבו השתמשה המשטרה היה דבורה. הנאשמת טענה כי לא נסעה במהירות זו אלא במהירות נמוכה יותר, כמו כן לטענתה נסעו לצידה כלי רכב נוספים וייתכן מאוד כי השוטרים התבלבלו באכיפה. לאחר בחינת חומר הראיות נמצא כי ישנם כשלים רבים בתיק וביניהם מקום ביצוע העבירה והתמרורים המנחים בכביש, קשר עין עם הנאשמת וכן הפעלה לא מקצועית של המכשיר למדידת המהירות. לאחר ניהול התיק, תוקן כתב האישום ועל הנאשמת הושת עונש של פסילת רישיון למשך חודש, קנס ופסילה על תנאי.
- בתיק אחר, העוסק בעבירת נהיגה תחת שכרות - נהג נורמטיבי, כבן 40 נהג בגילופין. העבירה בוצעה פעמיים, בפעם הראשונה, קיבל הנהג עונש מאסר על תנאי בן 6 חודשים ופסילת רישיון לתקופה ממושכת. בפעם השנייה, בבדיקת הינשוף שעבר הנהג התוצאה שהתקבלה הייתה 340 מ”ג אלכוהול ולכן הוגש כנגד הנהג השיכור כתב אישום. קצין המשטרה הורה לפסול מנהלית את רישיונו למשך 30 יום וכן השבית את הרכב למשך 30 יום. תיאור המקרה הנ״ל היה מביא את הנהג להרשעה בטוחה, פסילת רישיון הנהיגה למשך 4 שנים (לפחות) כולל מאסר בפועל (מינימום 6 חודשי מאסר). בפועל, עורך הדין הצליח להוכיח כי הבדיקות שנערכו היו שגויות וכך גם נמחק כתב האישום כנגד הנאשם.
- בת”פ 25996/00 - הנהגת שוחחה בטלפון הנייד ללא דיבורית, כאשר היא מחזיקה את המכשיר הנייד סמוך לאוזנה השמאלית במהלך הנסיעה, בשל כך, הוטל עליה לשלם קנס בשל הפרת הוראות תקנה 28(ב) לתקנות התעבורה. הנהגת לא שילמה את הקנס האמור ופנתה לעורך דין תעבורה. עו״ד הוכיח כי ברכבה של הנאשמת הייתה מותקנת בדרך קבע דיבורית קבועה, וכי היא יצאה מתוך חניון מסחרי שמצוי כ-50 מ’ בלבד צפונית לצומת, כך שלא יכל השוטר להבחין בביצוע העבירה כפי שתיאר בדו”ח הפעולה שלו. בשל כשלים אלו, מצא בית המשפט כי נוכח חוסר האמינות של השוטר וכן הגירסה הקוהרנטית של הנהגת לא הוכחה האשמה מעל לכל ספק סביר ומכאן הדרך לזיכוי הייתה קצרה.
זומנת לחקירה במשטרה?
זומנת לחקירה במשטרה בעקבות ביצוע עבירת תעבורה? מה עושים? חקירה בשל ביצוע עבירת תעבורה הינה חקירה פלילית לכל דבר ועניין הכפופה לחוקי ההליך הפלילי. לכן, אם זומנת לחקירה במשטרה בעקבות ביצוע עבירת תעבורה אתה זכאי לזכות ההיוועצות, זכות זו למעשה מקנה לך את הזכות להיוועץ בעורך דין תעבורה מטעמך בטרם תמסור גרסה. החוקר חייב להודיע לך על זכות זו ולאפשר לך לנצל את זכותך בטרם תיחקר. אם נחקרת ולא הוזהרת, אם לפני החקירה לא הודיעו לך במה אתה חשוד, אם לא ציינו בפנייך כי זכותך להיוועץ עם עורך דין לפני שמתחילה החקירה ניתן לבטל את האישום הפלילי נגדך.
חקירה ראשונית ומעמד על - לחקירה הראשונה מעמד על מכיוון שכל מה שתאמר עלול לשמש ראיה נגדך ולכן חשוב מאוד להקפיד על אופן מסירת העדות או הגרסה. לחילופין, אי מסירת פרטים עלולה להביא לתוצאה לא ראויה. לכן, חשוב מאוד לממש את זכות ההיוועצות עם עורכי דין תעבורה בנוגע לאופן התנהלות החקירה, אופן מסירת הגרסה וכן הזכויות המוקנות לך כחשוד בדבר עבירה. מסירת גרסה ללא ייעוץ מוקדם עלולה לגרום להגשת כתב אישום והרשעה.
שכר טרחה עו”ד תעבורה
הרבה שואלים כמה עולה עורך דין תעבורה? ובכן, שכר הטרחה של עורך דין תעבורה משתנה מתיק לתיק, ישנם תיקים שיכולים להסתיים כבר לאחר הדיון הראשון. תיקים שנסגרים לאחר משא ומתן עם התביעה להפחתת סעיפי האישום ו/או הגעה להסכמה בנוגע לעונש. וכן תיקים שמגיעים לשלב ההוכחות אשר מצריך הכנת עדים, בחינת ראיות והכנה לדיונים בבית המשפט בהתאם לחומר הראיות שיש בתיק. לפיכך, שכר טרחה תלוי בתיק שעורך הדין מטפל בו. ואולם, ניתן לבדוק את השכר הראוי אשר מתפרסם עת לעת באתרים של עורכי דין המתמחים בתחום. ריכזנו עבורכם את טווחי המחירים בתחומי התעבורה השונים החל מעלות שעת ייעוץ עם עורך דין תעבורה, חוות דעת מומחה, כתב הגנה על תביעה, שכר טרחה כללי של עורך דין ושכר טרחה עבור עבירות שונות לכניסה למחירון עורך דין תעבורה.
קריטריונים לבחירת עו”ד תעבורה
התנהלות מול הלקוח - התנהלות מול הלקוח נמדדת במספר מישורים כאשר העיקריים שביניהם הינם: שקיפות מול הלקוח, סבלנות וכן זמינות ומיידיות.
שקיפות - שקיפות מול הלקוח חשוב מאוד להבין כי גם עורך דין ותיק הבקיא בתחום לא יכול להבטיח ללקוח מה תהיה התוצאה. לכן, עורך הדין צריך להתנהל בשקיפות מול הלקוח ולתת לו הערכת מצב בהתאם לנסיבות (התוצאה המשפטית) גם אם התוצאה עשויה להיות רעה
עדכון ומתן הסברים מפורטים - עורך הדין פועל כשלוח של הלקוח ולכן אין זה רצוי כי תתבצע פעולה כלשהי בתיק ללא עדכון הלקוח. הנחת המוצא ברורה הינה כי הלקוח צריך לדעת מה מתרחש בתיק ואילו פעולות ננקטות בשמו ויתרה מכך מה המשמעות והתוצאה האפשרית של כל אחת מהפעולות.
זמינות ומיידיות - אדם אשר מוצא עצמו נאשם בעבירת תעבורה, חייב לקבל ייעוץ משפטי מיידי. זמינותו של עורך הדין חשובה ויש בה כדי להשפיע על התיק וסיכויי הצלחתו החל משלבי החקירה, הגעה להסדר טיעון וכן בניהול התיק וערעור לפי הצורך.
עו”ד תעבורה כריש - ניסיון וידע
דיני התעבורה הוא תחום ייחודי, אשר העיסוק בו דורש מעורך הדין מומחיות משפטית, ידע ובקיאות רבה. כמו כן, תחום דיני התעבורה טומן בחובו לא מעט הליכים, החל משימוע לפני פסילת רישיון, הגשת בקשות שונות, ערעורים וכו’. לכן, בבואנו לבחור עורך דין תעבורה לסוגיה מסוימת יש לבדוק האם עורך הדין התנסה בעבר וטיפל בסוגיה דומה שכן תמיד ניתן להשליך ממקרה אחד לאחר. שנית, יש לזכור בראש ובראשונה כי תוצאות ההליך המשפטי תלויות בין היתר בטיב הייצוג המשפטי וכן בטענות שנטענו או שלא נטענו. ויש לכך השפעה רבה על סעיף האישום וכן הענישה שבית המשפט יפסוק במקרה הנדון. נשמח לתאם לך שיחה עם עורך דין תעבורה כריש עם שיניים שיסייע לך לצאת מהתסבוכת מול המשטרה.
אודות כותב המאמר
מאמר זה נכתב על ידי עורך דין לילך מטביב, מומחית לדיני תעבורה. המאמר נערך על ידי צוות אתר הכריש ומובא כמידע ושרות לגולש ובשום אופן אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי בהתאם לתקנון האתר.