
עורך דין פשיטת רגל
על חייבים הצוברים חובות ואשר אינם יכולים לפרוע את חובם, מוטלות סנקציות ומגבלות על ידי בעלי החוב, הנקראים נושים. חייבים אלה נאלצים בהרבה מקרים להכריז על פשיטת רגל. פשיטת רגל הינו הליך של חדלות פירעון החל על חייב שהוא יחידי. הליך של פירוק והבראה חל על חברה או תאגיד. הליכים אלו מתנהלים בבתי המשפט המחוזיים במסגרת הליכי פשיטת רגל.
תחום פשיטת הרגל עבר רפורמות ושינויים רבים בשנים האחרונות על מנת לבוא לקראת החייב ולסייע לו להתחיל את חייו הכלכליים מחדש. עם זאת, הליכי פשיטת הרגל הם מורכבים וסבוכים, מחייבים עורך דין המתמחה בפשיטות רגל וחדלות פירעון. במאמר זה אנו נפרט על הליך פשיטת הרגל, השלבים המרכזיים בהליכי פשיטת רגל, ואיך אתם יכולים לצאת מזה?
אנו נסקור גם את חשיבות ההתקשרות עם עורך דין פשיטת רגל מלווה בתהליך. אנו ממליצים מאוד על עורך דין המתמחה בפשיטות רגל, אשר מכיר את הליכי ההוצאה לפועל והחוקים השונים. עו״ד פשיטת רגל כריש מנוסה יפעל לסייע לך “לנקות שולחן” במטרה שתתחיל את חייך הכלכליים מחדש.
תחומי עיסוק מרכזיים של עו״ד פשיטת רגל
עורך דין פשיטת רגל ילווה אותך בהליכים השונים במידה ואתה חייב וכן במידה ואתה נושה. עורך הדין מכיר את ההליכים מלפני ומלפנים, מומחה בקריאת תמונת המצב בין החייב לבין הנושים וכן יודע איך לייצר תכנית עבודה משפטית נכונה להצלחה מול נושים, מול חייבים ומול כונס הנכסים והמנהל המיוחד. הנושאים בהם יעסוק עורך דין פשיטת רגל הם:
- ביטול הליך פשיטת רגל
- זכות עיכבון בהליכי פשיטת רגל
- טיפול בנושא מובטח בהליכי פשיטת רגל
- העדפת נושים בפשיטת רגל
- פירוק חברה
- צו כינוס
- הברחת נכסים
- צו הפטר
- טיפול בהליכים מול הכונס הרשמי
- הכנת בקשה לפשיטת רגל
- התנגדות להתראת פשיטת רגל
- הכנת בקשה לצו כינוס
- השבת רישיון נהיגה
- ביטול צו עיכוב יציאה מהארץ במהלך הליך פשיטת הרגל
- הגשת בקשה לתביעת חוב מטעם זוכה בפשיטת רגל
- ייצוג באסיפת נושים בפשיטת רגל
- הסדר נושים בהליך
- הקטנת צו תשלומים חודשי בהליכי פשיטת רגל
- הקפאת הליכים בחוב מזונות בפשיטת רגל
- התמחות מיוחדת בהסדרי חוב במסגרת פשיטת הרגל/סעיף 19א’ לפקודה
- התנהלות והגנה מפני הכונס הרשמי
- התנהלות והגנה מפני המנהל המיוחד בהליך
- זירוז הליכים לקבלת הפטר
- מחיקת חובות לרשות המיסים (מע”מ ומס הכנסה) בהליכי פשיטת הרגל
- הגנה, עיכוב בהליכי הוצאה לפועל טרם מתן צו הכינוס
- הגנה מפני בקשות לביטול הענקה
- הגנה על בית מגורים ופינוי בפשיטת רגל
- תביעת חוב נושים
מהם השלבים בפשיטת רגל?
הכנת הבקשה לפשיטת רגל על ידי החייב - אחד הדברים החשובים בתחילת ההליך הוא להכין את הבקשה בצורה יסודית כולל הצורך לשימת לב לדברים הקטנים ביותר בבקשה. עורך דין מקצועי מבצע איסוף חומר ומגיש בקשה עם כל הפרטים הרלוונטיים לכונס הנכסים הרשמי, לאחר תגובת הכונס הרשמי, בית המשפט נותן צו כינוס נכסים.
צו כינוס נכסים ומינוי מנהל מיוחד - בית המשפט בהחלטתו לתת צו כינוס נכסים בבואו לדון בבקשת החייב בהליך פשיטת הרגל, ממנה מנהל מיוחד לניהול הליך פשיטת הרגל. המנהל המיוחד מבצע חקירה כלכלית לחייב ומציע תוכנית לפירעון כל החובות, קובע תשלום חודשי לקופת פשיטת הרגל שעתיד להיות מחולק בסוף ההליך בין הנושים. מתן צו כינוס עוצר את כל ההליכים המשפטיים כנגד החייב, כלומר נושים לא יכולים לפרוע את חובם או לפתוח הליכי הוצאה לפועל ללא אישור מבית המשפט.
ליווי וחקירות במשרדי הכונס - במסגרת מתן צו הכינוס, החייב והנושים מנסים להגיע להסדר פשרה על חובות או שזה מכריז על פשיטת רגל. בשלב הבא, הכונס הרשמי מבצע חקירה כלכלית על החייב במשרדי הכונס. לאחר מכן מוגשים דוחות לבית המשפט אשר ייתן את החלטתו בבקשה. ליווי משפטי של עורך דין פשיטת רגל במהלך החקירה יאפשר מיצוב נכון מול המנהל המיוחד וכונס הנכסים בחקירתו.
החלטת בית המשפט על צו כינוס - בית המשפט מחליט האם לתת צו כינוס או לא. אם לא אזי ההליך מסתיים באותו רגע, במידה וכן אזי עם מתן צו הכינוס מוטלים על החייב הגבלות וחובות כמו צו תשלומים לכונס הרשמי וצו עיכוב יציאה מהארץ. כמו כן, מעוכבים כל ההליכים המשפטיים נגד החייב לרבות הליכי הוצאה לפועל. השלב הבא הוא הכרזה על פשיטת רגל. בתוך 6 חודשים לכל היותר מיום מתן צו הכינוס בית המשפט קובע דיון בבקשת פשיטת הרגל במעמד החייב, במעמד נושים ובמעמד כונס הנכסים הרשמי.
עורך דין פשיטת רגל לחוב נושים - לנושים יש את הזכות להגיש תביעות חוב לכונס הרשמי תוך 6 חודשים מרגע מתן צו כינוס הנכסים. לאחר מכן התביעות עוברות מהכונס הרשמי לנאמן או למנהל המיוחד שמונה על ידי בית המשפט. עורך דין פשיטת רגל בייצוגו נושים, יבצע חקירה מעמיקה על מצב הנושים והסיכוי שלהם לפגוש את חובם. לנושים, באמצעות ייצוג משפטי נכון, עומדת הזכות להגיש בקשה להגנות שונות בשביל להגדיל סיכויים לראות את החוב חוזר.
הפטר ללא פשיטת רגל - קיים שיקול דעת רחב לבית המשפט בבואו להכריז על פשיטת רגל לאחר ביצוע בדיקה מעמיקה על מצבו הכלכלי של אדם. בסמכותו של בית המשפט להחליט על הפטר מותנה. הפטר תלוי בקיומה של תכנית פירעון אשר הציע המנהל המיוחד, או דחייה של הבקשה וביטול ההליך. בית המשפט יכול לתת צו הפטר לאלתר או להיעתר לבקשה ולהחליט על קביעת פשרה באמצעות הסדר תשלומים או מתן פטור מלא ו/או חלקי לחובות. עם זאת, לאחר הדיון והחלטת בית המשפט בכל זאת לאשר את הבקשה להכרזת פשיטת רגל, יינתן צו פשיטת רגל המעביר את נכסי החייב למימוש הנאמן שמונה לצורך מכירתם וחלוקתם בין הנושים.
הסכם הסדר חובות
הסדר חובות הינו הסכם בין חייב לנושים במסגרתו הצדדים מגיעים לפשרה והסכמה שבה סכום החוב מופחת במידה מסוימת, דבר המאפשר לחייב לשלם את חובותיו. עם פריעת החובות ובהתאם להסדר שהוסכם בין הצדדים, החוב ימחק לגמרי.
עורך דין מנוסה בהליכי פשיטת רגל והוצאה לפועל יכול לטפל בצורה נכונה בהליכים מורכבים של פשיטת רגל. עורך דין מקצועי יצליח להביא את התיק שלך להסדר עם הנושים דרך הליכים משפטיים תוך כדי נחישות ואסרטיביות בהתנהלות מול הנושים בדרך להשגת היעדים של החייב שהם מחיקת החובות, קבלת הפטר וסגירת כל תיקי ההוצאה לפועל.
טיפול בהפטר ע״י עו”ד
הפטר הוא הליך שבו החייב מבקש מחיקת חובות. בסיום ההליך רשם ההוצאה לפועל רשאי לסגור את כל תיקי הוצאה לפועל הקיימים כנגד החייב. עורך דין פשיטת רגל הוא הגורם האמון על הטיפול בהליך מורכב זה הכולל חקירות ודיונים רבים המבוצעים לאורך חודשים. לפני התיקון בחוק בשנת 2019, חובות החייב היו גדלים וצוברים ריביות והצמדות, על אף שהחייב משלם את צו התשלומים שנקבע לו. בעקבות כך נוצר מצב שבו החייב נמצא כל הזמן תחת מסכת של חובות. לאחר התיקון לחוק ניתנה האפשרות למתן הפטר למספר רב של חייבים (תיקון 47 לחוק מתן הפטר לחייב מוגבל באמצעים) בדרך מהירה ויעילה. הפטר יאפשר לך לפתוח דף חדש, לצאת לדרך חדשה ולפטור אותך מחובות בהוצאה לפועל. תוכל/י גם לפתוח חשבונות בבנק ולהתחיל להתנהל כמו כל אדם רגיל מבלי להגיע למצב של קריסה כלכלית.
ביטול הליך של פשיטת רגל
ביטול על הכרזת פשיטת רגל לפי סעיף 55 לפקודת פשיטת רגל מתקיים במצבים הבאים:
- בית המשפט החליט לפי שיקול דעתו שהחייב אינו צריך להיות פושט רגל.
- החובות שולמו.
- חייב התנהל בחוסר תום לב, תוך ניצול לרעה של הליכי פשיטת הרגל.
- הוגשה בקשה לביטול הכרזת פשיטת הרגל. ערעור על מתן צו פשיטת רגל ניתן להגיש תוך 45 יום לבית המשפט העליון.
לפי סעיף 55 לפקודת פשיטת הרגל, ביטול הכרזה על פשיטת הרגל לא יפגע בתוקפם של מכירת הנכסים והעברתם או תשלום כשורה לנושים או בתקפו של מעשה לשם כך, שביצעו הכונס הרשמי, הנאמן, בית המשפט או אדם אחר מכוחם במסגרת הליכי פשיטת הרגל. אולם על פי חוק, ניהול נכסי החייב יוקנו לאדם שמינה בית המשפט, ואם לא מינה בית המשפט, אזי הם יחזרו להיות קנינו של החייב כמידת זכותו או זיקתו בהם ובכפוף לתנאים שימצא בית המשפט לקבוע בצו.
הפטר לחייב מוגבל באמצעים
בעקבות תיקון 47 לחוק ההוצאה לפועל המאפשר מתן הפטר לחייב מוגבל באמצעים, חייו של זה עומדים להשתנות לטובה. כזכור, הפטר פירושו שבעל החוב זכאי למחיקת החובות שלו. התיקון לחוק אומר שחייבים שהוכרזו כמוגבלי אמצעים רשאים על פי תיקון לחוק באם הם עומדים בתנאי הסף המפורטים בחוק למחיקת החובות שלהם בהוצאה לפועל וכן חובות שלא קיימים במערכת הוצאה לפועל וזאת מבלי לגשת להליך של פשיטת רגל. אך יש לדעת שהפטר לא מוחק חובות כגון: מזונות, משכנתא, נזק בלתי קצוב, חוב שנוצר במרמה, קנס פלילי ומנהלי. להלן חלק מתנאי הסף בחוק שנותנים הפטר:
- החוב צריך להיות עד 800 אלף ש״ח ובר הפטר (פירוט בסעיף 69(א) לחוק).
- החייב צריך להיות מוגדר כחייב מוגבל באמצעים לפחות 4 שנים כדי לבקש הפטר.
- החייב עמד בצו התשלומים שניתן לו ב- 3 שנים האחרונות לפני הגשת הבקשה (יש גם את החריג בסעיף 69 י3(ב) לחוק).
- לא קיים הליך של פשיטת רגל, לא הוגשה בקשה כזאת או הליך שהסתיים במהלך 5 השנים האחרונות.
עו”ד פשיטת רגל לשיקום הכלכלי
כפי שסקרנו במאמר זה, תחום פשיטת רגל עבר שינויים רבים במהלך השנים האחרונות, שינויים שנועדו לשקם את החייב ולהחזירו למעגל העבודה ללא חובות. עורך דין פשיטת רגל בעל יכולות יצירתיות יסייע לך להגיע לשיקום, יסייע לך בביטול חובות או הגעה להסדר המתאים לך וקבלת הפטר. אחד הדברים החשובים בתחילת ההליך הוא להכין את הבקשה בצורה יסודית. פזיזות בהגשה עלולה לגרום להשלכות לא טובות בהמשך הדרך בחקירה אצל המנהל המיוחד נסו אותנו.
השאלות הרבות שוודאי יש לך כמו: כמה זמן צריך להמתין עד לקבלת צו הפטר? איזה הגבלות חלות עלי? איך אפשר להוריד את ההגבלות? האם אני עומד בקריטריונים לכניסה להליך של פשיטת רגל כחברה או כיחיד? איזה חובות לא נמחקים בהליך פשיטת רגל? האם אין לי יותר אשראי? ועוד המון שאלות שגורמות לחייב להדיר שינה מעיניו, יקבלו מענה על ידי עורך דין פשיטת רגל, תוך ירידה לפרטים הכי קטנים בשלב הכנת התיק ולאחר בחירת אסטרטגיה מתאימה. אנחנו נחבר אותך לעורך דין מתאים, אתה רק צריך להכניס פרטים בטופס צור קשר ומכאן הכל כבר יזרום חלק.
אודות כותב המאמר
מאמר זה נכתב על ידי עורך דין רון ששון, מומחה לפשיטת רגל. המאמר נערך על ידי צוות אתר הכריש ומובא כמידע וכשרות לגולש ובשום אופן אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי בהתאם לתקנון האתר.