banner
כמה זה יעלה לי?

ערכנו עבורך סקר מקיף בקרב עורכי דין דיני עבודה מובילים, בדקנו עלויות ושיטות תמחור שכר טרחה. להלן מחירים נבחרים:

שעת ייעוץ עו"ד החל מ-400 ש"ח
מכתב התראה 300 ש"ח
חוות דעת משפטית 900-2,000 ש"ח
שכר טרחה בתביעה 2000-6000 ש"ח
שכר טרחה בתביעת אחוזים 45%-25%

פיטורין שלא כדין

כמה זה יעלה לי?

ערכנו עבורך סקר מקיף בקרב עורכי דין דיני עבודה מובילים, בדקנו עלויות ושיטות תמחור שכר טרחה. להלן מחירים נבחרים:

שעת ייעוץ עו"ד החל מ-400 ש"ח
מכתב התראה 300 ש"ח
חוות דעת משפטית 900-2,000 ש"ח
שכר טרחה בתביעה 2000-6000 ש"ח
שכר טרחה בתביעת אחוזים 45%-25%

משמעות פיטורי עובד היא למעשה הפסקת עבודתו של העובד אצל המעסיק מאחר ומדובר בהליך משמעותי מאד הרי שעל המעסיק לעמוד בתנאים וכללים כדי שלא יראו בפיטורים כהליך בניגוד לדין ומכאן פיטורין שלא כדין. במאמר זה נסקור את המצבים בהם אסור לפטר עובד ומה אפשר לעשות כאשר אתה מגלה שפיטרו אותך שלא כדין. ההמלצה שלנו היא להתייעץ עם עורך דין מנוסה לדיני עבודה ובעיקר בעל ניסיון עם מעסיקים שפיטרו שלא כדין.

מתי אסור לפטר עובד?

ישנם מקרים שונים שבהם אסור כלל לפטר את העובד, אלה בהיתרים מיוחדים של משרד העבודה. כך למשל אסור לפטר

  1. פיטורין שלא כדין של עובדת בהריון
  2. פיטורין שלא כדין של עובד בשל שירות מילואים
  3. פיטורין שלא כדין בשל ניצול ימי מחלה
  4. פיטורין שלא כדין בשל הקמת ארגון עובדים
  5. פיטורין שלא כדין של עובד עם מוגבלויות

פיטורין שלא כדין של עובדת בהריון - עובדת בהריון וזאת החל מהיום שהודיעה למעסיק על הריון או מיום שנודע למעסיק שלא באמצעותה ובלבד שעבדה אצל המעסיק תקופה של 6 חודשים לפחות. יודגש כי באופן כללי בשל אפליה אסור לפטר עובדת בשל סיבת הריון ללא כל התניה וזאת בשל חוק שוויון הזדמנויות בעבודה. האיסור חל על פיטורי עובד או עובדת העוברים טיפולי פוריות אלא אם נתקבל לשם כך אישור של משרד העבודה שלא יינתן בנקל. בנוסף גם לאחר הלידה אסור לפטר עובדת (או בן זוגה ככל והוא לקח חופשת לידה) המצויה בחופשת לידה ואף לא ניתן לקבל אישור ממשרד העבודה לפטרה ולרבות בתקופה שהאריכה על פי דין העובדת את חופשת הלידה גם אם אינה מקבלת שכר בתקופה של חופשה ללא תשלום, אלא בהיתר של משרד העבודה שלא יינתן בנקל.

עצור, יש לך זכויות, עו"ד דיני עבודה מומחה נלחם בשבילך!

אם זכויותך נרמסו, אתה יכול וחייב לדרוש אותם מהמעסיק שלך. בהרבה מקרים עורך דין דיני עבודה כריש, יכול לעשות את זה בשבילך במהירות ובהצלחה רבה.

עצור, יש לך זכויות, עו"ד דיני עבודה מומחה נלחם בשבילך!

אם זכויותך נרמסו, אתה יכול וחייב לדרוש אותם מהמעסיק שלך. בהרבה מקרים עורך דין דיני עבודה כריש, יכול לעשות את זה בשבילך במהירות ובהצלחה רבה.

פיטורין שלא כדין בשל שירות מילואים - בנוסף אסור לפטר עובד או עובדת בשל שירות מילואים, לרבות בשל סיבת הקשורה לתדירות ביצוע מילואים. אסור לפטר עובד או עובדת במהלך המילואים וגם לא עד 30 ימי מתום שירות המילואים אלא אם קיבל המעסיק היתר מיוחד ממשרד הביטחון שלא יינתן בנקל. הודעה מוקדמת לפיטורים ניתן לתת רק 30 יום מתום שירות המילואים ואם ניתנה קודם לשירות המילואים תקופת השירות ו-30 יום לאחריה לא ימנו בתקופת ההודעה המוקדמת.

פיטורין שלא כדין בשל ניצול ימי מחלה - מקרה נוסף בו אסור לפטר את העובד הוא בתקופת ניצול ימי המחלה, אם ההיעדרות היא בשל מחלתו של העובד או במקרה של הורה המנצל זכאותו לטפל בילד עם מוגבלות וכל זאת למעט במקרים שהמעסיק נותן לעובד הודעה מוקדמת לפיטורים בטרם היעדרות העובד בשל מחלתו או במקרים שהמקום העבודה הפסיק לפעול בקביעות האו שמעסיק הוכרז פושט רגל או שכנגד התאגיד המעסיק ניתן צו פירוק. לאחר תום ימי מחלת העובד ניתן לפטרו ובלבד שהדבר נעשה בתום לב ומשיקולים עניינים.

פיטורין שלא כדין בשל הקמת ארגון עובדים - כמו כן, אסור לפטר עובד/ת בשל פעילות לצורך הקמה של ארגון עובדים או ועד עובדים או בשל פעילות בארגון העובדים או בוועד העובדים וכן אסור לפטר העובד במקרה של השתתפות בשביתה חוקית.

פיטורין שלא כדין של עובד עם מוגבלויות - כמו כן אסור לפטר עובד עם מוגבלויות אם הדבר אינו פוגע בעבודתו וגם בכשירותו לביצוע העבודה אף אם צריך לבצע התאמות סבירות על ידי המעסיקה. גזרה שווה חלה במקרה של עובד המטפל בבן משפחה כהגדרתו בחוק עם מוגבלויות.

מהו תהליך פיטורי עובד?

בטרם ביצוע כל אקט של פיטורי עובד ובעיקר בטרם קבלת החלטה על פיטורי עובד יש לזמן את העובד לשימוע ולאפשר לו להתגונן ולהסביר מדוע אין לפטרו. תהליך השימוע הינו חובה ויש לזמן את העובד בהתראה סבירה לפי העניין, במהלך השימוע יבהיר המעסיק לעובד את נימוקיו ויבקש לקבל את עמדתו ו/או הסבריו לפי העניין של העובד. את השימוע יש לקיים בנפש חפצה ובכנות. העובד רשאי להתייחס לטענות ולהוסיף טיעונים ונימוקים, כמו כן, הוא יכול להיות מלווה באמצעות עורך דין או ועד העובדים. את השימוע יתועדו בפרוטוקול ורק אחרי השימוע יחליט המעסיק באם לפטר את העובד או לאו. אי קיום הליך שימוע כדין יכול להוביל לביטול הפיטורים או תשלום פיצויים בגין הליך לא תקין.

תשלום שכר בתקופת הודעה מוקדמת

עם הודעת פיטורי העובד הסופית עליו ליתן לו הודעה מוקדמת בהתאם לדין או להסכם בין הצדדים, כאשר העובד יכול לוותר על תקופת הגעת העובד למקום העבודה בתקופת העבודה המוקדמת ולשלם את תשלום תקופת ההודעה המוקדמת. כמו כן ככל שידרוש המעסיק מהעובד להגיע לעבודה בתקופת ההודעה המוקדמת עליו לעשות כן.

זכאות לתנאי פיטורין בתנאים מסוימים

יש לזכור כי ישנם מקרים בהם למרות שהעובד הוא זה שהפסיק עבודתו יראו אותו כמי שפוטר והוא יהיה זכאי לתנאים דומים עובד שפוטר, כגון במקרים הבאים:

  1. עובד אשר שנפטר - יורשיו יהיו זכאים לזכויות הנפטר כאילו פוטר.
  2. המעסיק נפטר או פשט רגל או נכנס להליך פירוק במקרה שמדובר בתאגיד.
  3. במקרה וחל שינוי מהותי במקום העבודה.
  4. במקרה בו העובד עבר למקום מגורים מרוחק.
  5. עובד שהגיע לגיל פרישה והתפטר.
  6. עובד שהתפטר עקב מצב בריאותי לקוי שלו או של בן משפחתו כהגדרתו בחוק.
  7. עובד שהתפטר לצורך טיפול בילד אחרי לידה או אימוץ או קבלת ילד בפונדקאות או אומנה בתוך 9 חודשים מהלידה או קבלת הילד לפי העניין.
  8. התפטרות עובד בעקבות הרעה בתנאי עבודתו.
  9. התפטרות בשל שהייה במקלט לנשים מוכות.
  10. התפטרות בעקבות גיוס לכוחות הביטחון.

עו”ד לפיטורין שלא כדין

לעיתים נאלץ עובד לפעול כנגד מעסיק לצורך קבלת זכויותיו או נאלץ מעסיק להתמודד עם התנהלות עובד בעניין מוצדקת או לא מוצדקת ומדובר לעיתים בהליכים מורכבים וחשוב מאד לקבל ייעוץ נכון ומדויק על מנת להקטין חשיפה או לקבל זכויות בהתאם לדין לפי העניין. יחסי מעסיק עובד הינו אחד הנושאים הדורשים ייעוץ משפטי מקצועי. לפיכך, פיטוריו של עובד בין בדין ובין שלא כדין הינו נושא מורכב שדורש ידע, הבנה וניהול נכון של האירוע בין כמעסיק ובין כעובד וברור כי להתנהלות תהיה השלכה משמעותית ולעיתים השלכת רוחב לארגון כולו. במקרים אלו אנו ממליצים לכם מאד לבחור ייעוץ וליווי משפטי מלא של עורך דין כריש, מומחה לדיני עבודה, לסוגיית פיטורי העובד וזכויותיהם של העובד ושל המעסיק כדי להקטין חשיפות וסיכונים ככל הניתן.