
תביעת גירושין
לא פעם אנו שומעים על בני זוג אשר נקלעו למשבר החליטו “לפרק את החבילה” ולהתגרש. מצב זה של גירושים בהסכמה הינו קל יחסית, לעומת מצב שבו אחד הצדדים לא חפץ להתגרש או שמערים קשיים על התהליך. לפני שמתחילים בתהליך של תביעת גירושין מומלץ ואף חובה להתייעץ עם עורך דין גירושין מומחה, עורך דין המנוסה בניהול תביעות גירושין. במאמר זה אנו נסקור מהי תביעת גירושין, מתי כדאי יהיה להגיש תביעת גירושין ומה השלבים השונים אשר יובילו להצלחה בתהליך בתביעת הגירושין.
מהי תביעת גירושין?
תביעת גירושין תוגש במידה ובני זוג אינם מצליחים להגיע להסכמה בנושא הסכם גירושין בהסכמה אשר מעגן את הפרידה שלהם. בשל הגשת התביעה, הנושאים השרויים במחלוקת בין בני הזוג יתבררו בפני בית דין רבני, או בפני בית משפט לענייני משפחה. ברור כי צד שהגיש תביעת גירושין בסופו של יום חפץ בגט, לפיכך לצורך קבלת הגט ובעצם קבלת תביעת הגירושין יש להעלות בכתב התביעה את העילות לגירושין ולהוכיח אותן. תביעת גירושין תהיה מורכבת מכמה סעיפים על הנושאים השנויים במחלוקת ולרוב תהייה מורכבת בעיקר מהנושאים הבאים:
- מזונות
- רכוש
- ילדים
נושאים אלו יידונו בערכאה המשפטית הנבחרת, והכרעה בהן תאפשר למעשה לבני הזוג להתגרש באופן סופי.
מתי להגיש תביעת גירושין?
פעמים רבות בני הזוג “מסיימים בטוב” וחותמים על הסכם גירושין תוך כבוד הדדי והסכמות. תביעת גירושין תהייה אפקטיבית רק כאשר ברור כי הדרך היחידה להגיע להסכם גירושין היא בבית המשפט. במקרה זה כדאי יהייה להגיש תביעת גירושין מסודרת. הגשת התביעה היא בעצם אמירה לבית המשפט כי בני הזוג לא הצליחו להגיע להסכמה על הסכם גירושין והוא נדרש לתת החלטה בנושא גירושין של בני הזוג.
מה ניתן להשיג בתביעת גירושין
מלבד יישוב המחלוקות בין הצדדים, לתביעת הגירושין יש משמעויות רבות אחרות. ראשית, פסיקתו של בית המשפט בתום הדיון תהיה מחייבת עבור שני הצדדים, כלומר: סירוב לבצע את ההחלטה הוא עבירה על החוק ומעשה פלילי לכל דבר ועניין. כך, יישמרו האינטרסים של הצד התובע בצורה הטובה ביותר.
שנית, כאשר קיים חשש כי בן הזוג ינסה לקבוע עובדות בשטח כמו ריקון חשבונות הבנק המשותפים או בריחה מן הארץ, בית הדין יכולים לנקוט שורה של סעדים זמניים כדי למנוע זאת (לדוגמא: צו עיכוב יציאה מהארץ). לכן, הגשת תביעת גירושין בשילוב עם בקשת סעדים זמניים תהיה לא אחת אמצעי אכיפה יעיל ואפילו בלתי נמנע נגד בן זוג סרבן.
?מה העילות להגשת תביעה
ישנן מספר עילות גירושין ובין היתר, אלימות (פיזית/מילולית), בגידה מצד האישה, עקרות ועוד. המטרה היא למנוע גט מהיר. מקרים אשר בגינן הוגשה תביעת גירושין, כגון “לצד נמאס מחייו המשותפים עם הצד השני”- לא יינתן הגט ויש להוכיח את צדקת הגט המבוקש בתביעת הגירושין וכי עילה המוצגת בה הינה מוצדקת ותקפה. כאשר כורכים עילות נוספות לתביעת הגירושין יש לקחת בחשבון, כי כל בית משפט או בית דין פוסק באופן שונה, בעוד בית המשפט לענייני משפחה פוסק בהתאם לדין האזרחי, המושתת על מתן שוויון זכויות לאישה, בית הדין הרבני פוסק לרובי לפי הדין העברי, שלרוב הינו דין מיושן הנותן יחס מועדף לגבר על פני האישה.
אילו שיקולים לקחת בחשבון?
כל אחד מבני הזוג שואף להקדים את השני בהגשת תביעת גירושין, לכרוך או שלא לכרוך ולהגיש בנפרד, את העילות הנוספות (מדור, משמורת, מזונות וכיוצ”ב) בהתאם לערכאה המתאימה לו מבחינת השקפת עולמו. וכך נוצר מרוץ הסמכויות. הגבר יחפוץ למהר להגיש תביעת גירושין לבית הדין הרבני תוך שהוא כורך אליה את יתר העילות הנלוות, לעומת, זאת האישה שואפת להציג ולהגיש את העילות הנוספות בנפרד מתביעת הגירושין לבית המשפט לענייני משפחה, דבר שמונע מבן הזוג לכרוך את העילות לתביעת הגירושין.
השיקולים המנחים את הצד המגיש את תביעת הגירושין בין אם לכרוך אליה את יתר העילות, ככל שישנן, אינם רק מגדריים, אלא הינם ספציפיים ואישיים ורלוונטיים לאותו צד ויש לקחת בחשבון בין היתר נכסי קריירה, בגידה, מזונות אישה וילדים וכו.
בטרם הגשת תביעת גירושין
ההחלטה על הגשת תביעת גירושין היא החלטה לא פשוטה וכרוכה בתהליך ארוך ולעיתים אפילו “מלוכלך” היות ונושאים אישיים ואף אינטימיים בין בני זוג עשויים לזלוג מחוץ לתא המשפחתי. טרם הגשת תביעת גירושין יש לגבש טקטיקה נכונה בסיוע עורך דין המתמחה בתחום בעיקר בשל העובדה כי יש מגוון אפשרויות רחב לפעולה לפני תחילת הליכי גירושין. ישנם מקרים לא מעטים כי בעצה עם עורך הדין מוגשת תביעה לשלום בית בבית הדין הרבני, או תביעה רכושית בבית המשפט לענייני משפחה, כאמור כל מקרה והשיקולים שלו. החשוב הוא לבצע חשיבה עמוקה, וודאי שמומלץ עם עורך דין מנוסה ולא תמיד להסתכל על מקרים של מכרים או מכרים הנראים לכם דומים.
למי ואיך פונים בתביעת גירושין? תביעת גירושין תוגש רק לבית הדין הרבני. כלומר בית המשפט לענייני משפחה אינו יכול לדון בתביעת גירושין. לעומת זאת בית הדין הרבני מוסמך לדון גם בנושאים שבסמכות בית המשפט לענייני משפחה, כגון: מזונות, מדור, משמורת, חלוקת הרכוש המשותף והסדרי ראיה, וזאת ככל שבוצעה כריכה כנה כדין של עילות נוספות לתביעת הגירושין ומדובר בתביעת גירושין כנה. הסמכות לדון בנושאים אלו הינה מקבילה ומי ידון בה תלויה באמור לעיל.
בחירת ערכאה מתאימה
בית הדין הרבני קנה סמכות גם כאשר מדובר במקרים שבהם הנתבע בישראל (בתנאי שבני הזוג נישאו כדת וכדין) וכן במקרים נוספים. כל מי שהוא יהודי שהינו אזרח ותושב מדינת ישראל, עליו להגיש תביעת גירושין לבית הדין הרבני. תביעת הגירושין תוגש לבית הדין הרבני בתנאי שבני הזוג נישאו כדת וכדין וכאשר לא ניתן להתגרש בהסכמה. תביעת גירושין תוגש רק לבית הדין הרבני. כלומר בית המשפט לענייני משפחה אינו יכול לדון בתביעת גירושין. לעומת זאת בית הדין הרבני מוסמך לדון גם בנושאים שבסמכות בית המשפט לענייני משפחה, כגון: מזונות, מדור, משמורת, חלוקת הרכוש המשותף והסדרי ראיה, וזאת ככל שבוצעה כריכה כנה כדין של עילות נוספות לתביעת הגירושין ומדובר בתביעת גירושין כנה. הסמכות לדון בנושאים אלו הינה מקבילה ומי ידון בה תלויה באמור לעיל.
מצד שני, לא מעטים המקרים הערכאה המתאימה ביותר בתביעת גירושין לבעל מתאימה לאשה והפוך, הבחירה צריכה להיעשות בצורה אישית בהתאם לנסיבותיו של התובע. למשל תביעה בשל נכסי קריירה, תביעה בשל בגידה מול תביעת משמורת או מזונות אישה מומלץ שידונו בבתי דין שונים.
שלבי תביעת גירושין
- קבלת ההחלטה
- גירושין בהסכמה
- בקשה ליישוב סכסוך
- הליך גירושין בבית דין רבני מול בית המשפט לענייני משפחה
- מתן הגט
- הסדרת ענייני הרכוש
- הסדרת ענייני משמורת ילדים ומזונות
קבלת ההחלטה על תביעת גירושין - תביעת גירושין היא תביעה לא פשוטה, השלב הראשוני לפני שאתם מחליטים להתגרש הוא שלב קריטי. מצד אחד, כולנו רוצים שלום בית והצלחה בקשר אך ככל שההחלטה שלכם היא להתגרש, יש להכיר במציאות הזאת ולקבל את ההחלטה בצורה סופית תוך הבנה כי התהליך לא יהייה נעים לצדדים אך אולי מוטב כך.
גירושין בהסכמה - הדרך הטובה ביותר לפרק את החבילה ולעבור את תהליך הגירושין בצורה חלקה הוא שיתוף פעולה בין בני הזוג. אפשרות של שיתוף הפעולה היא האפשרות היעילה והקלה ביותר משמעותית אצל רוב בני הזוג. כל צד מבני הזוג יידרש להתפשר בצורה מסוימת ושיתוף הפעולה יקצר הליכים מיותרים רבים כל שכן יחסוך עלויות רבות למשפחה.
בקשה ליישוב סכסוך - בהליך התביעה לגירושין ינסה בית הדין הרבני לבחון האם הצדדים טופלו בטיפול זוגי, האם יש מקום לשלום בית, האם יש לבני הזוג ילדים וכיוצ”ב. בטרם הגשת תביעת גירושין כדאי לנסות ולהגיע להסכמות ולסיים את היחסים ברוח טובה. במקרים שבהם זה לא אפשרי כמובן שאין מנוס מהגשת תביעת גירושין ע”י הצד להתגרש.
הליך גירושין בבית דין רבני מול בית המשפט לענייני משפחה - לבית הדין הרבני מעמד מכריע בישראל בענייני נישואין וגירושין. משום כך לבית הדין הרבני עומדת העדיפות הבלעדית בנושאי גירושין. עם זאת, כלל ההליכים האחרים כמו חלוקת רכוש בגירושין, משמורת על ילדים, מזונות וכו’ לבית המשפט לענייני משפחה עומדת הזכות לתת את הדין בדיוק כמו לבית הדין הרבני. במצב דברים אלו, בית הדין הרבני ובית המשפט לענייני משפחה יתחרו על הזכות לדון בעניין, הערכאה הראשונה אליה תוגש התביעה תידון בה במשך ההליך.
מתן הגט - בני זוג יהודיים חייבים לעבור את טקס הגט בבית הדין הרבני בשביל להשלים את התהליך הגירושין. בני זוג המשתייכים לעדות אחרות יעברו תהליך גירושין בסמכות הדתית הרלוונטית להם. במהלך טקס הגט מוודא בית הדין הרבני כי הצדדים המתגרשים מבינים את משמעות הגירושין ומבהירים כי לאחר טקס הגט הם יוגדרו כגרושים. הטקס נערך במעמד עדים ובמסגרתו הבעל יעניק לגרושתו כתב גט בעצמו או באמצעות שליח מטעמו. ישנם מקרים בהם הבעל לא מסכים לתת גט, במקרים אלו בית הדין אינו יכול לכפות על הבעל לתת גט בכפייה.
הסדרת חלוקת רכוש - עם סיום תהליך הגט יתחיל תהליך חלוקת הרכוש המשותף לבני הזוג. על פי החוק (חוק יחסי ממון תשל”ג - 1973), רכוש משותף לבני זוג אשר נצבר במהלך שנות הנישואין יחולק באופן שווה. בני הזוג, בהסכמה יכולים לחרוג מהחוק כאשר ישנו הסכם ממון בהתאם לרצון הצדדים. אנחנו נציין כי שלב זה בתביעת הגירושין, במידה ולא תהיינה הסכמות בנושא, ייתכן ויימשך זמן לא קצר.
הסדרת משמורת ילדים ומזונות - משמורת הינה מקום המגורים והלינה הקבועים של הילד, ללא קשר לעובדה שלילד יש שני הורים אחראים לדאוג לצרכיו. בית הדין הרבני מחויב להכריע בהתאם לעיקרון המנחה - טובתו של הילד. ברירת המחדל היא שילדים עד גיל 6 יישארו בדרך כלל בחזקת האם אלא אם כן יוכיחו סיבות אחרות למשמורת אחרת. בכל מקרה, כל הסכם בין הורים לגבי משמורת ילדים ומזונות חייב לקבל את אישור בית המשפט היות ומדובר על זכויות הילד ולא של ההורים המתגרשים. תביעת מזונות תוכל להיות מוגשת במקרה שבן הזוג החייב במזונות לא ימלא את חובתו כלפי בן הזוג השני והילדים.
איסוף ראיות לתביעת גירושין
בטרם הגשת תביעת הגירושין חשוב מאוד מאוד להקדים ולאסוף את מירב הראיות הנדרשות לצורך הוכחת העילות הנטענות בתביעת הגירושין ולבסס אותן. למשל במקרי בגידה מומלץ להיעזר בחוקר פרטי, במקרי אלימות- צווי הרחקה ותלונות כנגד הצד האלים, במזונות- תלושי שכר שנה אחורה וכן דפי חשבון הבנק שנה אחורה, בנושא חלוקת רכוש יש לאסוף מסמכים המעידים איזה רכוש הינו מופרד ואיזה משותף.
אילו עילות בכתב תביעת גירושין?
ככלל מיקום הדיון בבית הדין הרבני נקבע על פי מקום המגורים האחרון המשותף של בני הזוג. באפשרותך לכרוך בתביעת הגירושין נושא אחד או יותר מתוך הנושאים כדלהלן:
- חלוקת רכוש
- מזונות אישה
- מזונות ילדים
- החזקת ילדים-הסדרי שהות
איזה מסמכים נדרשים בהגשת תביעת גירושין?
- טופס כתב תביעה לגירושין
- צילום תעודת זהות עדכנית כולל הספח
- צילום כתובה
- מסמכים וטפסים נוספים על פי בקשת בית הדין הרבני
הברחת נכסים בהליך גירושין
כאשר קיים חשש להברחת נכסים מומלץ להגיש בקשות לסעדים זמניים במסגרת תביעת הגירושין על מנת למנוע את הברחת הנכסים והעלמת כספים מחשבונות הבנק, הלוואות פיקטיביות, הענקת מתנות. צווי המניעה נועדו למניעת ביצוע דיספוזיציה או כל שינוי בנכסי בני הזוג. כמו כן, כאשר קיים חשש, כי צד יברח לחו”ל על מנת שלא לשלם מזונות או לא לתת גט, או חלילה להבריח את הילדים מומלץ להגיש בקשה לצו עיכוב יציאה מן הארץ הן לבן הזוג והן לילדים.
חשיבות בחירת עו”ד גירושין
ישנה חשיבות רבה להגשת תביעת גירושין באמצעות עורך דין גירושין מנוסה ובעל מוניטין. בחירת עורך הדין תשפיע על ההליך כולו והנחיותיו הינן חשובות מאוד. הדרכת עורך הדין נוגעת בין היתר על אילו ראיות נדרשות, איזה הליכים נוקטים, וכיצד פועלים והכל ברוח הנסיבות האישיות שלכם. לאור האמור לעיל, חשוב מאוד להיערך מבעוד מועד להגשת תביעת גירושין, ואין מדובר בעניין של מה בכך.
אודות כותב המאמר
מאמר נערך על ידי צוות אתר הכריש ומובא כמידע ושרות לגולש ובשום אופן אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי בהתאם לתקנון האתר.